8 TIPŮ JAK ZVLÁDNOUT TĚHOTENSTVÍ


Devět měsíců je dlouhá doba, tak snad se vám budou hodit následující tipy, jak je zvládnout v pohodě a bez zbytečného stresu a panikaření.


1. PŘÍPRAVA - štěstí přeje připraveným - v tomto případě to platí dvojnásob. Před samotným těhotenstvím je dobré (ne-li skoro nutné, i když ne vždy to jde) být dopředu připravena. Myslím tím, vědět, co vás čeká a být si tímto rozhodnutím - stát se maminkou, 100% jistá. Pokud člověk ví, co doopravdy chce, je vždy ve výhodě a tak trošku o krok napřed.

2. BÝT POZITIVNÍ - někdy je to těžké zachovat úsměv na tváři, hlavně když je vám špatně, zvracíte, cítíte se pod psa a váš čich nelze ošálit ani tou nejdražší vůní. Ale vždy si zkuste představit, jaké to bude kouzelné, až budete mít své miminko u sebe a ucítíte jeho vůni, uvidíte ty malé prstíčky a poprvé se na vás podívá těma krásnýma očima... S úsměvem jde všechno líp! Navíc těhotenství je jedno z nejkrásnějších období v životě a nakonec hrozně rychle uteče, bohužel.


3. ZAPOJIT TATÍNKA - říká se, že sdílená radost = dvojnásobná radost. Proto doporučuji zapojovat tatínka do všech možných příprav, nákupů, změn v interiéru, apod. Tatínci sice nemají rádi nakupování, ale pár kousků přes internet s vámi určitě zvládnou vybrat (třeba body ve stylu Hvězdných válek jistě ocení :-)). Čím více se tatínek zapojí, tím víc se bude těšit a poté se více radovat z nového přírůstku do rodiny.


4. KILA NAVÍC - každá žena chce být atraktivní a krásná a to za jakékoliv příležitosti. Těhotenství je však něco nového, nejen pro ženu, ale hlavně pro její tělo. Buďte tedy dopředu smířená s tím, že v těhotenství nějaká ta kila přiberete, ať už je to 8 nebo třeba 20 kilo. Mějte na mysli, že správnou výživou děláte pro miminko a pro vás to nejlepší. Po porodu půjdou kila dolů a cvičení vás bude bavit o to víc, protože přece nebudete chtít být tlustá maminka, až se budete chlubit svým děťátkem v kočárku. S tím souvisí i bod č. 5.

5. CHUTĚ - v těhotenství bývají různé - někdo ujíždí na kyselém, někdo líže omítku, někdo je závislák na Nutelle, ... Ať už to u vás bude jakkoliv vězte, že vaše tělo dobře ví, co mu chybí a právě proto máte tyhle chutě. Je to naprosto přirozené, a proto vyslyšte svoje tělo a dopřejte si to, na co máte právě chuť, ať už je to zdravé, či nikoliv.

6. RADY - spousta lidí kolem vás vám bude neustále radit - ať už co máte/nemáte dělat, co jíst/nejíst, co koupit/nekoupit. Nejlepší volbou však bude to, co vyhovuje právě vám. Každý člověk je individualita, takže to, co vyhovuje vaší kamarádce, nemusí vyhovovat vám. Poslouchejte svoje instinkty a vězte, že určitě nešlápnete vedle. Příroda je totiž mocná a ví nejlépe, co dělat. Pokud možno, vyhněte se nejrůznějším babywebům, kde najdete "ověřené" rady maminek a sáhněte raději po odborné literatuře, nebo se poraďte s odborníky. 

7. POHYB - ať už jste sportovec nebo spíš lenoch, dopřejte si i během těhotenství pravidelný pohyb. Opět dejte na své vlastní pocity a možnosti. Každá z nás prožívá těhotenství jinak a tak někomu vyhovují procházky, někdo zvládne chodit do posilovny, běhat, někdo preferuje plavání. Pohyb vám pomůže vše lépe zvládnout, vyplavující se endorfiny vás  nabudí nejen po stránce tělesné, ale také vám zlepší náladu.

8. PLÁNOVÁNÍ - mít plán je důležité, tedy alespoň pro mě. Na začátku těhotenství jsem si tedy udělala seznam všeho, co je potřeba do porodu zvládnout obstarat. Naplánovala jsem si jednotlivé úkoly na daný měsíc a tak jsem toho vždy měla tak akorát, věděla jsem, co mě ještě čeká a měla radost z každé "fajfky" v diáři. Plánovala jsem si jak nákupy, doktory, úřady, prostě vše, co bylo potřeba. Plánování mělo také svoji další výhodu - vzhledem k rozplánovanosti se nás výbavička finančně tolik nedotkla. 

Máte nějaké tipy, rady, které Vám ulehčily těhotenství? Pište do komentáře, ať si je mohou ostatní nastávající maminky přečíst a inspirovat se.

Kam.

Komentáře

Oblíbené příspěvky